bofinkensanime.blogg.se

Bofinken recenserar Zyuden sentai Kyoryuger
Som vanligt börjar jag med att tala om att detta inlägg innehåller spoilers, om du inte vill veta något om handlingen, läs inte!
Idag såg jag klart 2013 års upplaga av Super Sentai, som går under namnet Zyuden sentai Kyoryuger!
Temat den här gången är återigen dinosaurier och mycket är väldigt likt tidigare upplagor. Om vi ser på karaktärsmallarna till de fem huvudkrigarna blir detta extra tydligt
 
Först har vi Daigo, eller King som han också kallas, han är en ganska intressant karaktär, väldigt lik Sôsuke Esumi från Engine Sentai Go-Onger i det avseendet att han till en början framstår som en total goof-off men i slutet verkligen ses som den kung han sägs vara! Han säger sig också vara "Kiba no Yusha" som betyder "huggtandsanvändaren" om man översätter det rakt, gör inte det, det låter som det låter.
 
Casanovan Ian Yorkland, som i övrigt är nästan som Go-on black i lynnet, bara det att han är just en casanova, något jag aldrig riktigt sett hos Gunpei.
Ian är intelligent, romantisk och flirtig. Trots att han ibland inte visar det är han mycket lojal mot sina vänner, även om han är väldigt mycket av en Tsundere-typ, av skäl som framgår längre in i serien. Hans relation till Kyoryu-green påminner faktiskt starkt om Go-on Blacks relation till Go-on Green, bara lite mindre Shonen Ai över det hela. Han kallar sig "Ganman no Yūsha", eller bara Gunman om det låter bättre. Han är en grym skytte, det är därför. Jag reagerar alltid på att det låter som om han ropar "Anna-lisa" när han transformeras, det är förmodligen för att han pratar så fort, men det roar mig ändå... Och på tal om dålig humor, här kommer nästa karaktär!

Nobuharu, eller Nossan som alla kallar honom varesig han vill det eller ej. Han är något äldre än de andra huvudkrigarna och har på detta en stor förkärlek för så kallad Pappa-humor. Något de andra mest tycker är pinsamt. Trots sin nördighet har Nossan ett stort hjärta och sätter familjen före allt! Något som också är hans styrka! Han går under namnet Yoroi noYūsha, rustnings-användaren kan man väl säga.
Från äldst till yngst:
16-årige Sôji Rippukan är teamets yngste medlem men för den sakens skull verkligen inte sämst, genom serien får vi se hur den tystlåtne, introverte unge mannen sakta men säkert mognar till en sann krigare. Zangeki no Yūsha kallas han, typ klingans användare, med referens till att han är svärdsman. Till en början är Sôji introvert och har svårt att öppna sig för folk, men det ändras när han träffar sina vänner, en av dem som verkligen hjälper honom att öppna sig är Amy!
 
Amy, som ärligt talat är en av de härligaste rosa krigarna jag sett. Hon kallas för Tomboy, och det finns det verkligen skäl för. Trots att hon är uppvuxen i en rik familj som vill att hon ska vara mer av en fin dam är det långt ifrån vad hon är. Hon har humör och är inte rädd för att visa folk var skåpet ska stå. En sann Power-lady alltså. hon går under namnet Tsuno no Yusha, alltså hon med hornen. 

Man har egentligen inte någon särskild rangordning i den här serien men man kan ändå ana att det finns någonting. Sammanlagt är det 10 krigare, varav fyra är "själakrigare" eller "Spirit rangers" och en är mer av en vetenskapsman som hjälper dem förbättra sina "batterier" från vilka de får sina superkrafter.

Innan vi börjar recensera serien tar vi och introducerar antagonisterna också! De slåss denna gång mot ett gäng som kallas för Deboss armé, något som också kommer att framgå senare.
I den här säsongerna heter bossen Chaos och hans underhuggare representerar hans känslor. Här har vi Luckyuro som representerar glädje, Candelira som representerar kärlek och passion, Dogold som representerar ilska och så Aisurondo som representerar sorg. Det kommer så klart in värre antagonister framöver, men det här är huvudantagonisterna.

Vad tycker jag om den här serien?
Jag gillar den faktiskt, mest för att jag är barnsligt förtjust i djungeltema och Dogold faktiskt har tigerbrallor på sig! Sedan är det många komiska inslag blandat med känslosamma inslag, man kan säga att alla antagonisterna finns med en genom seriens gång, något som är riktigt roligt även om det ibland kan kännas uttjatat med samma grundtema varje gång. "Bonda, slåss, nästan dö, rädda jorden, helst med hjälp av asstora robotdjur!" Fast de förstör ju helvetet i slutet av serien och Dogold har ju tigerbrallor på sig hela tiden så serien får väl 10 av 10 ändå!