bofinkensanime.blogg.se

Bofinken recenserar -Engine Sentai Go-Onger!
Change soul, set! Let's go ON!
Veckans recension kommer alltså att vara 2008-2009 års super sentai -Engine sentai Go-Onger! Super Sentai är en Japansk superhjälteserie som hållit på sedan mitten av 1970-talet. USA har gjort flera adaptioner från de här serierna. Deras version heter alltså Power Rangers.

Här ska vi dock helhjärtat ägna oss åt Engine Sentai Go-Onger! 
 
Handling:
Maskinvärlden är en av 11 membranvärldar utöver vår egen människovärld. Maskinvärlden befolkas av jättelika fordonsliknande varelser som kallas för "Engines" som för ett krig mot seriens huvudantagonister -Gaiark! Gaiark har som mål att förorena hela maskinvärlden och i längden alla andra membranvärldar också, av den anledningen att de själva vill kunna bo där och smutsa ner som de vill. När de förlorat mot maskinerna beger sig Gaiarks föroreningsministrar till jorden eftersom de ser människovärlden som ett enklare mål för sina affärer.
 
De sex "engines" som den här serien handlar om lyckas dock fördriva dem genom att välja ut fem människor för att bli deras partners. -Go-Ongers! Senare blir Go Onger-gänget också förstärkta med syskonen Sutou som med sina bevingade engines bildat ett team vid namn "Go On Wings". Tillsammans med flera andra typer av "engineraser" slåss de mot Gaiark i 50 episoder framåt.
 
Huvudkaraktären, som i Ruper Sentai alltid bär färgen röd, är här den spjuveraktige och energifyllde rallyföraren Sosuke Esumi. I början är det han, den sockersöta glädjespridaren Saki Royama (gul) och den vandrande uppslagsboken Ren Kosaka (Blå) som bekämpar Gaiark med varierande resultat. Några episoder in förstärks teamet med den bekymmersfrie casanovan och kärleksbomben Hanto Jo (grön) och den mycket analytiskt och seriöst lagde polismannen Gunpei Ishihara (svart), som båda ser de andra tre slåss och genast gör allt de kan för att komma i kontakt med dem och slåss mot Gaiark. 
 
Till en början går det inte så bra för Hanto och Gunpei, de kommer på dålig fot med de andra av flera anledningar, en är Gunpeis förmåga att överanalysera. Efter ett par episoder lyckas de i alla fall komma överens och hitta sina enginekamrater. - Således är nu hela gänget samlat!
 
Recension:
Sentaiserier har i regel olika genrer och den här är inget undantag. Det här året var temat komedi och action, vilket jag tycker att man lyckats återskapa relativt bra. Komedin är vad man minns med Go-Onger, Sosukes hyperaktiva och lite tanklösa sätt gör att man till en början ser honom lite som en anti-hero. Han utvecklas dock från anti-hero till super-hero med tiden, något som är väldigt roligt och intressant att se. 

Slutligen kanske jag ska kalla mig en aning partisk eftersom den här serien redan sedan ett gäng år tillbaka ligger på min lista över favoritsentaiserier. Humorn i serien är väldigt lik min egen med slapstick, dolda metaforer och så folk som tappar byxorna då och då. Den typen av humor behövs i en annars seriös superhjälteserie. 

I min recension får den därför 10/10